A BLEM CIOA

BLEM Centre d’Instruction des Opérations Amphibies, Madagascar

A BLEM CIOA

 

BLEM Centre d’Instruction des Opérations Amphibies, Madagascar

1952/57 - 1962

 

cioa1.jpg

cioa2.jpg

cioa3.jpg

A kiképzőközpont első BLEM-es képzéseinek képei, partraszállás gumicsónakkal és LCVP-vel, 1957

 

A kiképzőközpontot 1952-ben hozták létre, hogy kétéltű hadviselési tanfolyamokat tartsanak a régióban állomásozó francia egységek számára.

 

1957. februárban vette át a központot a BLEM.

Jacques Poujade hadnagy és helyettese, Gérard Pons hadnagy vezette a CIOA-t (Centre d'Instruction des Operations Amphibies) a Diego-Suarezzel szemben lévő Cap Diego-foknál elhelyezkedő központot (körülbelül 1,5 km-re légvonalban az öböl másik partján, vagy… közúton 40 km-re).

1957. júniusában Pons hadnagy és a CIOA oktatóinak egy csoportja megmászta a Maromokotrát, Madagaszkár legmagasabb hegyét (2876 m), amely a Tsaratanana-hegységben található, a sziget északi részén.

A körülbelül 30 fős háromhetes kurzusok közelharc-kiképzésből, úszótanfolyamból (50 m harciruházatban), kétéltű partraszállási gyakorlatokból partraszálló hajókkal vagy gumicsónakokkal (Zodiac-merev felfújható csónakok), kétéltű roham-oktatásból, túlélőtanfolyamból álltak.

12 embernek el kellett hagynia egy LCVP deszanthajót, és a tengerbe ugrani, majd csoportosan kiúszni, végül egy akadálypályát kellett végrehajtani a dzsungelben.

 

cioa4.jpg

cioa5.jpg

Gyakorlat gumicsónakokkal, 1959. november

cioa6.jpg

Újra a parton. 1959. november 18., a 18. "stage amphibie" zárónapja és feladatai a CIOA-n

 

Emellett a CIOA oktatói ("moniteur-ök", mintegy 10-15 fő) évente részt vettek tengeri küldetésben egy francia haditengerészeti hajón.

40 napig hajóztak az Indiai-óceánon, hogy fenntartsák a francia jelenlétet.

E küldetés során rendszerint a Comore-szigetekre vagy Réunion-ra (Franciaország tengerentúli megyéi Madagaszkártól északkeletre és keletre) és gyakran még a Seychelle-szigetekre (akkor még brit koronagyarmat) is ellátogattak.

 

cioa12.jpg

cioa11.jpg

cioa10.jpg

cioa7.jpg

cioa8.jpg

cioa9.jpg

Az újonnan kialakított akadálypálya a dzsungelben (piste de la jungle), 1962

 

Érdekesség

Madagaszkári fotókon itt látható először a zöld barett, valószínűleg a frissen érkezett és felszerelt légiósok érkeztek így a szigetre.

 

Az átszervezett 3. REI vette át a BLEM-től kiképzőközpontot és üzemeltette CID "Centre d’Instruction au Débarquement" néven amíg az ezred Madagaszkáron tartózkodott.

 

 

Források:

KB Magazin