A 3° REI Madagaszkáron

3° REI en Madagascar 1962-1973

A 3° REI Madagaszkáron

 

1962 - 1973

 ring-tailed-lemur-family-madagascar-tours.jpg

 

Bizonytalan idők

 

1959 és 1962 között az Afrikai Hadsereg 32 egységét oszlatták fel, a Légió egységeinek egy része elkerülte ezt a sorsot, de nagymértékű létszámleépítés és átszervezés vette kezdetét.

A Légió 20.000 fős létszámát leépítették 8.000 főre.

 

madagascar74_178.jpg 

 

Madagaszkár

 

1947 - 1951 között is állomásoztak kisebb - nagyobb különítmények a szigetországban.

1956. júliusában a sziget kikiáltotta függetlenségét, kisebb csetepaték és a nagyobb lázadás megelőzése miatt megerősítették a francia katonai jelenlétet.

A Légió részéről megalakult a "Détachement de Légion étrangère á Madagascar, DLEM "1956. október 27.-én a francia jelenlét megerősítésére.

Decemberben újabb légiós egységek érkeztek a szigetre, megerősítve a DLEM-et, több ezred állományából összeválogatva.

Közülük néhányan valószínűleg 1956. október-novemberi marokkói és algériai újjászervezett / feloszlatott egységek korábbi tagjai voltak: 2° REI, 4° REI, GPLEM, GPLEA…

Még az év vége előtt átszervezték és átnevezték az egységet.

A szigeten állomásozó egység, új nevén a "Bataillon de Légion étrangère de Madagascar, BLEM" volt az egyetlen különítmény, amely nem vett részt az algériai háborúban a különleges kiküldetése okán.

A Légió részegysége már 1957 májusától rendfenntartó és biztosító feladatokat látott el Madagaszkár szigetén, amely még mindig a francia gyarmatbirodalom részét képezte.

 

 

A 3° REI Madagaszkáron

 

Az algériai háború lezárása után az 1962-es év nagy részében a 3° REI-t is átszervezték.

A megmaradt légiósokat és a BLEM Madagaszkáron állomásozó légiósait a 3° REI menetzászlóaljában (Battalion de Marche, BM, 3° REI) gyűjtötték össze.

1962. május 13.-án érkezett meg a madagaszkári Diego Suarez-be a 3° REI 6. százada, amely a menetzászlóalj (BM) 2. századává (ex-6. CIE) került átnevezésre.

Az Algériában maradt ezredrészekből (1. és 2. század, parancsnoki század) létrehozott erő (3° BMLE) Aubagne-ba került átvezénylésre, ahol az új és átreformált Légió franciaországi alapjainak megteremtésében segédkeztek.

Az 1962 júniustól - novemberig tartó időszakban megérkeztek a szigetre a 3° REI maradék századai (3., 4., 5.), és 1962. augusztus 23.-án átszervezve a 3° REI ismét felállításra került.

1963-ban az ezred 4 gyalogos századból, egy páncél gépkocsikkal felszerelt gépesített századból, a parancsnoki és kiszolgáló századból állt.

A 3° REI állománya járőrtevékenységet és építő munkálatokat végzett a szigeten.

1963-ban létrehozott az ezred egy kiképző központot, Centre d’Instruction au DébarquementCID, a partraszálló és dzsungel műveletekben történő professzionális képzés miatt.

A(z új) 2. század (ex-6. CIE) működtette a központot.

Ez a madagaszkári kiképző központ tekinthető a későbbi Guyana-i CEFE  és a Djibouti CECAP kiképzőközpontok elődjének.

 

dlec-1967-2cie-moroni.jpg

A 3° REI Madagaszkáron, Moroni-ban

 

Az 1964. év végén ismét átszervezések vették kezdetüket.

A 3° REI állományát lecsökkentették, illetve az egység ettől fogva hivatalosan is "tengerentúli-egységként" (outre-mer) lett besorolva.

Az átszervezés után az idekerülő légiósok 2 évet szolgáltak a helyőrségben.

1966. februárban a 2. századot a Comore - szigetekre helyezték át. 1967 év végéig az 1. századdal váltották egymást a sziget helyőrségében, illetve a kiküldött egységek egy része Mayotte-on teljesített szolgálatot.

1967-ben ismét átszervezés alá esett az ezred.

A CID-et a 3. század működtette.

 

3_rei_1972.jpg

Az ezredszámos "Madagascar" jelvényt viselik az ezred tagjai egy gyakorlat alatt, 1972 nyarán

A jelvényről szóló poszt ITT olvasható.

 

1973. augusztusában véget ért az ezred számára a madagaszkári kaland, de most sem térhettek vissza a kontinensre, ezért az ezredet új feladatokkal ellátva Francia Guyanára helyezték át (de ez egy másik történet).

Az ezred kivonása után a Comore - szigeten állomásozó 2. század függetlenné vált, megalakították belőle a "Détachement de Légion Étrangère de ComorosDLEC"-et, majd a DLEC-ből 1976-ban megalakult a "Détachement de Légion Étrangère de MayotteDLEM".

 

dlem-2cie-3rei-1967-2.jpg

A 3° REI 2. CIE légiósai elhagyják Madagaszkárt... irány Francia Guyana

 

indexblogketrec.jpg