10 éve történt: Erdőtüzek Marseille-ban

Idegenlégiós a vádlottak padján

10 éve történt:

Erdőtüzek Marseille-ban

 

Idegenlégiós a vádlottak padján

2009

 

tuz_1.jpg

 

Az itthoni sajtóban csak a bulvár oldalak cikkeiben, illetve a honvedelem.hu-n lehetett olvasni egy rövid cikket a Franciaországban tomboló tűzről, amihez a vádak szerint az Francia Idegenlégiónak is köze volt, nem is kicsi.

A lángok 2009. július 22.-én, szerda délután csaptak fel, miután a carpiagne-i katonai bázison lőgyakorlatot tartott az Idegenlégió.

A lőgyakorlaton heten vettek részt és olyan lövedékeket használtak, amelyekkel május 1. és november 1. között tilos Dél-Franciaországban gyakorlatozni.

A szeles időben, a 32 fokos hőségben a tűz gyorsan terjedt, 1300 hektáron, köztük a nemzeti park területén pusztított tűz, végig az ország déli részén.

A lángok Marseille-t is elérték, 2 ember megsérült, 300 embert kellett evakuálni.

A tüzeket két napon belül eloltották.

 

tuz2.jpg

Marseille határában tomboló tűz

 

"A tüzet egyértelműen szakmai hiba okozta, mivel a katonai gyakorlaton nyomjelző lövedékeket használtak ...

A nyomjelző lövedékek használata tilos, nemcsak a (nyári turista) szezonban, hanem minden déli bázison, néhány kivételt leszámítva". - nyilatkozták a politikusok.

A helyi politikusok és a sajtó a bázison gyakran előforduló szabálytalanságokra hegyezte ki a hadjáratát a felelősök keresése közben.

 

tuz3.jpg

Por és hamu

 

A gyakorlatot vezető altisztet, adjutant-chef Philippe Fontaine-t (1° RE) felfüggesztették és őrizetbe vették.

Fél évvel később, megszakítva az afganisztáni kiküldetését a 2° REP kötelékében, a 48 éves többszörösen kitüntetett altisztet 2009 decemberében polgári bíróság elé állították.

 

leg1.jpg

leg2.jpg

Fontaine és védője

 

A bírósági meghallgatáson az altiszt szűkszavúan, egyszerű "igennel"  és "olvastam/láttamal" válaszolt a bíró keresztkérdéseire a tiltó parancsok ismerésével és tudomásulvételével kapcsolatban.

Később az altiszt előadta a nyári gyakorlat körülményeit, illetve azt, hogy a gyakorlaton résztvevő légiósok azóta már Afganisztánban szolgálnak, ezért a gyakorlatok alatt a minél élethűbb és realisztikusabb feladatokkal készültek a bevetésre.

Ezt várja el a kiképzőktől a hadvezetés is, még akkor is, ha pár szabályt át kell hágni a cél érdekében.

 

Tudomása volt a tűzgyújtási és lőszerhasználati tilalomról, de tagadta, hogy a gyakorlat alatti tevékenységük váltotta volna ki a tűzvészt.

Az újságírók megjegyezték, hogy az altiszt parancsnokai nem vettek részt a tárgyaláson, ezáltal el határolódtak az altiszt cselekedeteitől és továbbhárították a felelősséget az alárendeltjükre.

 

A hadsereg részéről kiadtak egy nyilatkozatot is, amelyben kivonták magukat minden felelősség alól....

Az altisztet szakmaiatlansággal, fegyelemsértéssel és parancsmegtagadással vádolták meg a nyilatkozatban...

 

A védőbeszédben az ügyvéd megjegyezte:

"A katonai missziók folyamatosan követték egymást, ezért szükség volt arra, hogy a fiatalokat (...) közelebb hozzák a valósághoz, különben elesnek a harcokban".

 

A Jugoszláviát, Afganisztánt, Közép - Afrikai Köztársaságot megjárt altiszt saját tapasztalataiból kiindulva a nyomjelző lövedékek használatát természetes dolognak tartotta a kiképzések alatt, hiszen az a célt is jelöli a katonának, tájékoztatja a harcost a tár töltöttségéről, és a katonai mesterség szerves részét képezi a mindennapi használat során.

A nyomjelző lövedékek használata saját tapasztalata szerint nem okozhat tüzet rövid lőtávon belül.

 

A ballisztikai szakértő véleménye az altisztével teljesen ellentétes álláspontot vázolt a bíróság elé, amelyben a nyomjelző lövedékek erős gyújtóhatását tette meg a tűzvész okának.

 

Az igazság malmai ott is lassan őrülnek....

2014-ben ért el a tárgyalás az ítélethozatali szakaszig.

 

A bíró a vád bizonyítékait elégtelennek és hiányosnak ítélte, ennek ellenére az altisztet parancsmegtagadás és nem szándékos károkozás címén marasztalta el.

15.000 Eurós kártérítés kiszabását helyezte a bíróság kilátásba az altiszt számára.

A bíróság 8 havi börtönbüntetésre ítélte az altisztet, felfüggesztve.

Védőügyvédje fellebbezett.

 

Az FSALE veteránszervezet petíciót indított a bírósági büntetés eltörlése érdekében.

 

A sok támadás ellenére az altiszt karrierje szerencsére nem tört meg, Calvi-ban folytatta pályafutását és előléptetésben is részesült.