Az Idegenlégió gyalogezredeinek korai jelvényei, Marokkó

1925 - 1930 körül

Az Idegenlégió gyalogezredeinek korai jelvényei

 

1925 - 1930  körül

Marokkó időszaka

 

 

3rei_jelveny1.jpg

 

A Nagy háború lövészárkai után az Idegenlégió egységei közül volt amelyeket megszüntettek, szerkezetileg átalakítottak.

A beszámolók és regények által világszerte megismert egység története, a "klasszikus" és "légiós romantikával" túlfűtött időszak ezután következett az égető afrikai nap alatt, Marokkó és Algéria homokdűnéi között, benyomulva a Szahara ember nem járta területeire.

 

Az első fém anyagú ezred és századjelvények megjelenése a Légió marokkói tartózkodásának időszakára, főleg az 1928-35 közötti évekre datálhatóak. Ezeket a jelvényeket nagy tételben, már a jelvénygyártásra szakosodott üzemek gyártották az Idegenlégiónak (Drago, Arthus Bertrand, stb..).

 

Ezen jelvények egyike például a 3. REI első ezredjelvénye, a "Salamander"-ként is ismert darab.

dscf0083_3.JPG

 

Ezen jelvények megjelenését megelőzően valószínűleg a '20-as évek elején a '30-as évek elejéig a Légió színeit viselő, bőr anyagú "kutyanyelv" (cuir) jelvények voltak használatban.

Források hiányában csak a jelvények létezése szolgálhat forrásul a megismerésükhöz.

 

cats1_3.jpg

 

cats2_1.jpg

Látható a jelvényeken, hogy nem gépi, hanem kézi megmunkálással készültek, a fém légiós gránátokat is kézi megmunkálással készítették, feltételezhetően ügyesebb kezű légiósok, vagy helyi mesterek.

 

cats3.jpg

 

A fenti jelvényen már a profibb kivitelezés jegyei láthatóak, valószínűleg a fém jelvények megjelenése előtti utolsó szériák egyike, valószínűleg valamelyik üzemben készült.

 

Ritkán, bár kerülnek elő külföldi aukciós oldalakon a fenti jelvények változatai,  az árukat is megkérik, tartásfoktól, állapottól függően, az árfekvés általában 180-400 Euro közötti.

 

maroc_legion.jpg