Híres légiósok: Aage, dán herceg

Híres légiósok:

Aage, dán herceg

 

s-l1600_6.jpg

 

Aage Christian Alexander Robert herceg 1887. június 10-én jött világra, Koppenhágában, szülei első gyermekeként.

Édesapja Valdemár dán királyi herceg, édesanyja pedig Mária Amália orléans-i hercegnő volt.

Apai nagyszülei IX. Keresztély dán király és Lujza hessen–kasseli hercegnő, míg anyai nagyszülei Róbert, Chartres hercege és Orléans-i Franciska hercegnő.

 

1909-ben Aage csatlakozott a Dán Hadsereghez, 1913-ra pedig főhadnaggyá léptették elő.

Az akkori dán király, X. Keresztély engedélye nélkül Aage 1914. február 1-jén Torinóban feleségül vette Matilda Calvi dei conti di Bergolo grófnőt.

Miután Aage a király engedélye nélkül nősült, pár nappal az esküvő után hivatalosan is lemondott a dán trónöröklési sorrendben elfoglalt helyéről, ezzel pedig elveszítette dán királyi hercegi rangját és az azzal együtt járó, "Őkirályi Fensége" megszólítást is.

1914. február 5-én azonban, X. Keresztély jóváhagyásával Aage megkaphatta a Rosenborg grófja rangot ("Prince Aage, Greve af Rosenborg"). Bár a grófi címet férfi leszármazottai örökölhették, a "herceg" cím csak neki járt.

 

Az első világháborúban megfigyelőként vett részt az olasz fronton egy éven keresztül, onnan hazatérve pedig századosi rangot kapott.

 

aage.jpg

 

1922-ben, a dán király engedélyével Aage leszerelt a dán hadseregtől és belépett a Francia Idegenlégióba, a dán és a francia kormány egyezsége alapján századosi rangban szolgált (compagnie montée du 2. REI).

1923-ban Marokkó területén részt vett első ütközetében, ahol lövés érte a bal lábán, amiért megkapta a Croix de Guerre-t. A csata 1923. június 24.-én zajlott El Mersnél, a 2. REI három zászlóalja vett részt az ütközetben. 10 légiós tiszt megsebesült, 1 tiszt (Henri Grosdidier hadnagy) és 5 légiós elesett. Több, mint 200 törzsi harcos elesett.

A herceg 1925-ig szolgált az ezredben.

 

277e1e6271ce61aa4adf8d04c19732b2.jpg

 

1925 és 1935 között katonai iskolát végzett Franciaországban, majd katonai és diplomáciai karrierjét egyengette.

 

1935-ben ismét csatlakozott a Légióhoz, a 3. REI-ben kap beosztást.

Életéről és légiós kalandjairól könyvet írt, amely több nyelven, sok kiadást ért meg.

1937-ben a 3. REI 1. zászlóaljának parancsnoka.

Sikeresen felküzdötte magát egészen az alezredesi pozícióig, továbbá kitüntették Franciaország legmagasabb állami elismerésével, a Becsületrenddel.

 

bjerring18-bis.jpg

 

Aage herceg 1940. február 19-én, 52 éves korában halt meg, mellhártyagyulladás következtében, Marokkó Taza nevű városában.

Először Marokkóban, majd az algériai Sidi Bel Abbès városában temették el, ám amikor a légió 1962-ben kivonult Algériából, három ott eltemetett idegenlégiós exhumálták (szeptember 29.) átszállítottak a franciaországi katonai főhadiszállásra, köztük Aage grófot is (aki az idegenlégióban szolgáló külföldi tiszteket képviselte).

Földi maradványai ma egy francia kisvárosban, Puyloubier-ben nyugszanak, két bajtársával (Rollet tábornok és Zimmermann légiós katona) együtt.

(Rollet a "Légió atyja", Zimmermann pedig az 1. REI utolsó hősi halottja az algériai háborúban)