Magda Marinko és az Idegenlégió

A szabadkai "halálosztó" rejtői kalandjai

Magda Marinko

és az Idegenlégió

 

A szabadkai "halálosztó" rejtői kalandjai

 

mmarinko.jpg
Húsz évvel ezelőtt nem akadt olyan ember Magyarországon, aki ne hallott volna Magda Marinkóról.
Az ország akkori közvéleményét egyenesen sokkolták azok a borzalmas események, melyek révén a Szabadkán született bűnöző hírhedtté vált.
Magda Marinkót előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, részben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Fővárosi Bíróság.

A szabadkai származású férfi nevéhez nemcsak a brutális rablógyilkosságok, de rengeteg mítosz és legenda is társul, melyek igazságtartalmára nagy valószínűséggel soha nem fog fény vetülni.

Magda heves vérmérséklete miatt számos alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel már fiatalon is, elsősorban vagyon elleni bűncselekmények elkövetésének gyanúja merült fel vele kapcsolatban.
Mivel a lebukás veszélye fenyegette több ügy kapcsán is, elhagyta az akkori Jugoszlávia területét és ÁLLÍTÓLAG beállt a francia Idegenlégióba.
Egy kép létezik az állítólagos szolgálatról, lásd lent.
mm3.jpg

Saját bevallása szerint: "1986-87 és 1989-90 között teljesített szolgálatot a légió kötelékében (furcsán értelmezi az 5 éves szerződést..), melynek soraiban több kontinens számos harcterén csatába küldték... 

27 éves korára megtanult bánni a világ szinte összes fegyverével és vélhetően több halált látott, mint amennyit ép lélekkel fel lehetett volna dolgozni....."

Elfogása után egyik vallomásában azzal hencegett a magyar rendőröknek, hogy részt vett Csádban egy falu teljes lakosságának kiirtásában is...
No comment...

Magda Marinko egyébként átlagos testalkatú, középszerű férfinak tűnt első látásra, akiről - bár szeretett kérkedni - senki nem gondolta volna, hogy veszélyes lehet.

1990-ben megszökött az Idegenlégióból (a szökés a leghihetőbb része a "kalandos" élettörténetnek...) és - bár saját vallomásán kívül nincs rá más bizonyíték - a délszláv háború vérzivataros káoszát kihasználva csatlakozott a Zeljko Raznatovic vezette félkatonai alakulathoz, melyet csak "Arkan Tigrisei"-ként ismert meg a világ.
arkan.jpg

Magda Marinko Sátoraljaújhely, Sopronkőhida és Szeged után jelenleg Tiszalökön tölti a büntetését és sajtóhírek szerint karbantartóként dolgozik vagy festeget a zárkájában.

Marinko büntetése 2019-ben lejárna, de további 200 napot kapott egy őr megtámadásáért, ezért ténylegesen 2020-ban szabadulhat.
mm2.jpg
Szabadlábra azonban nem kerül, mert távollétében Szerbiában halálra ítélték az ott elkövetett gyilkosságok miatt.
Az ítéletet a halálbüntetés eltörlése után 40 évre változtatták, melyet a Magyarországon letöltött 25 év után kell megkezdenie, így legkorábban csak jóval 80 éves kora után léphet újra a szabad levegőre....

Remélem sohasem éri meg.

Egy régi balhés "vagány" bűnöző, aki ott van jó helyen, ahol van.

Magda Marinko elítélésekor még nem volt lehetőség a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés (TÉSZ) büntetésének kiszabására, így az akkori csúcsbüntetést, az életfogytiglani szabadságvesztést kapta. 2021.02.18-án a Szegedi Törvényszék nem engedélyezte Magda Marinko feltételes szabadlábra bocsátását.
A büntetés-végrehajtási bíró Magda Marinko távollétében hozta meg döntését, tekintettel arra, hogy az elítélt a feltételes szabadságról döntő eljárásban nem volt hajlandó együttműködésre.
A bíró indoklásában kifejtette, hogy továbbra sem lehet arra következtetni, hogy szabadon bocsátása esetén vissza tudna illeszkedni a társadalomba, és törvénytisztelő életmódot folytatna. Mindezek tekintetében az előzetes várakozások szerint jó esély mutatkozik arra, hogy a szerb halálosztó soha nem kerül szabadlábra.
Marinko jelenleg a Szegedi Fegyház és Börtön lakója. Nem találkozhat senkivel, napjait rajzolással és olvasással tölti.
Forrás:
Címkék: ZSOLDOSOK