Logo Pic
Linda Morvai 2024. november 10.

Nagy száraz rosé pezsgő teszt

Ünnepléskor szinte elmaradhatatlan a pezsgő, a pezsgősdugó durranása hozzátartozik az ünnepi pillanatokhoz. Sokaknak ezért évi egy-két alkalommal kerül a kosarába pezsgő, így akik nem túl jártasak a választásban, azoknak jól jöhet némi segítség hozzá. Ezért is vakteszteltük a száraz rosé pezsgőket, mutatjuk is az eredményt!

 ossz2_43.JPG

MILYEN ÉTELEKHEZ AJÁNLOTT A SZÁRAZ PEZSGŐ?

Nagyon fontos, hogy mihez isszuk a száraz pezsgőt. Amikor arra gondolunk, hogy a savtartalma úgymond megtámadja a zsíros falatokat, segítve az emésztésünket, akkor közel járunk az igazsághoz. De milyen ételekhez ajánlott még?

A tesztben szereplő száraz pezsgők nagyon jól illenek

- sajtokhoz

- friss halételekhez,

- csípős ételekhez,

- csokoládéhoz,

- hamburgerekhez és BBQ finomságokhoz,

- magas savtartalmuk miatt nagyon illeszkednek a zsírosabb ételekhez.

 

A PEZSGŐK TÍPUSAI

A pezsgők csoportosítása cukortartalom szerint

Nyerspezsgő (brut nature): a cukortartalom kevesebb, mint 3 g/l

Extra brut: 0-6 g/l

Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l

Extra dry: 12-20 g/l

Dry (sec): 17-35 g/l

Félszáraz (demi sec, medium dry: 33-50 g/l

Édes (doux): több mint 50 g/l

Rosé pezsgők készítése

A rosé pezsgő gyártási folyamata alapjaiban véve ugyanolyan, mint a fehér pezsgőé, a különbség abban rejlik, hogy némi vörösbor hozzáadásával készül. A vörös és fehér borok többféle módon is készülhetnek. 

Színlé-eljárás (Saignée): Ez a módszer egy korai színelválasztási technika, ahol a vörösbor készítés során a héjon áztatott must egy részét korán eltávolítják (mielőtt a teljes bor vörössé válna). A „színlé” rózsaszínű és általában intenzív ízű, amely ideális rozé pezsgő készítéséhez. A saignée szó szerint az jelenti, hogy vérzés. Ez a világon a legelterjedtebb módszer.

Hagyományos macerációs módszer: Ilyenkor a kékszőlőt rövid ideig a héjon áztatják, így a szőlőhéj színanyaga és aromái csak részlegesen oldódnak ki a mustba. Ez adja a bor rózsaszínes színét és könnyed, gyümölcsös karakterét. A maceráció időtartama – amely jellemzően néhány órától néhány napig tart – meghatározza a bor végleges színét. Minél rövidebb ideig tart a héjon áztatás, annál világosabb rosé szín az eredmény.

Házasítási módszer (Blending): Franciaországban is elismert eljárás, főleg a Champagne régióban, ahol kis mennyiségű vörösbort adnak a fehér pezsgőborhoz, így színezik azt rozéra. Ez lehetővé teszi a borászok számára, hogy pontosan beállítsák a végleges színt, illetve harmonikus aromát érjenek el.

A rozé pezsgőkészítéshez alkalmazott módszer a származási hely és a borászat stílusa alapján változhat, és mindegyik technika más-más élményt nyújt a szín, aroma és íz szempontjából.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A kóstolóknak pezsgőspoharakban készítettük elő a pezsgőket. 5 pezsgőt töltöttünk ki előre, ezek pontozása után kisebb szünetet tartottunk, majd haladtunk tovább.

A pezsgőket 8°C-ra lehűtve kóstoltuk.

Bár tudjuk azt, hogy a szakmai kóstolók esetében legtöbbször a technológiák szerint külön-külön értékelik a tételeket, de mi a laikus fogyasztók szemével - akik a vásárlás során tapasztalat híján baráti tippekre, vagy egyszerűen a megérzésre hagyatkoznak – vettük górcső alá a rendkívül széles és természetesen nem is teljes száraz rosé pezsgő palettát.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét) és végül a gyümölcsízt értékeltük.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket vártunk, abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve illathiányos pezsgőket értékeljük alacsonyabb pontszámmal.

Szénsavasság: A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsavtartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy.

A pezsgő szénsavtartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsavtartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű, durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Száraz „íz”: nekünk a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmonikus. A "teljesen savanyú" pezsgők szerintünk a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt és csak a savanyú íz uralkodik. Az ilyen „üres” pezsgőket lepontoztuk.

Továbbá lepontoztuk azokat a pezsgőket, amelyeknek túlzó, édes ízük volt.

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt, jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt az élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.

 Az ízpontszámokat összevontuk.

 

A NAGY ROSÉ PEZSGŐ VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

 

12. Blue Nun 24 karátos arany lemezkés blue nun gold edition, egységár: 5 865 Ft/l, Pontszám: 6,6/10 pont

Nagyon ásványos, földes illat. Erősen szénsavas és a kelleténél erősebben savas állag. Ízében is az illatban tapasztalt, földes, ásványos, nehezebb aromákat éreztük.

blue_nun.JPG

 

11. Natara száraz rosé pezsgő, egységár: 1 999 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont

Élesztős, nyersebb illatok. Jólesően szénsavas, az elvártnál kissé savasabb állag. Élesztős, enyhén gyümölcsös, édeskés ízű pezsgő.

natara_1.JPG

 

10. Gancia Prosecco Rosé, egységár: 6 665 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Spumantéra emlékeztető, gyümölcsös illat. Megfelelően szénsavas, kissé csersavasabb állag. Egyszerű, gyümölcsös, édeskés ízek.

gancia.JPG

 

7. Freixenet Cordon Rosado seco cava száraz rosé pezsgő, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Masszív, élesztős illat. Jólesően szénsavas, kellemesen savas. Jellegzetes élesztős aromák adják a főízt, ezek után édeskés, pirosgyümölcsös aromákat éreztünk.

freifenet_1.JPG

 

7. Fehérvári Brut Rosé minőségi pezsgő méthode traditionnelle, egységár: 5 999 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Gyümölcsös és élesztős illatokat éreztünk. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. Friss, piros szőlős, enyhén élesztős íz.

fehervari.JPG

 

7. Mionetto Prosecco Rosé doc, egységár: 5 319 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Jellegzetes, rosé szőlős, élesztős illat. Friss, jólesően szénsavas állag. Harmonikus savakkal. Ízében egyszerűbb, piros szőlős aromákat éreztünk.

mionetti.JPG

 

5. Natara Quattrosecco Rosé pezsgő, egységár: 2 399 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Jellegzetes, élesztős illatok. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas állag. Kóstoláskor inkább a kék gyümölcsökre, szilvára emlékeztető ízt éreztünk, melyekhez megfelelően élesztős aromák társultak.

natara_x.JPG

 

5. Condesa De Flores Cava Rosado, egységár: 3 999 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Élesztős, érettebb pezsgőillat. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. Jólesően száraz, jellegzetes élesztős, gyümölcsös ízpár.

img_8000.JPG

 

3. Martini Prosecco Rosé extra dry rosé pezsgő, egységár: 4 199 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Édeskés, harsány, gyümölcsös illat. Kellemesen szénsavas, harmonikusan savas állag. Kóstoláskor a spumante pezsgőkre emlékeztető gyümölcsösebb, friss pezsgőízt éreztünk. Az élesztős zamatok enyhe intenzitásúak.

martini.JPG

 

3. Sauska Rosé Brut méthode traditionnelle, egységár: 7 999 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Harmonikus, érett, élesztős illat. Megfelelően szénsavas, kellemesen savas. Nagyon száraz, jólesően szőlős és utóízben élesztős íz.

sauska.JPG

 

2. Kreinbacher brut rosé minőségi pezsgő méthode traditionnelle, egységár: 9 665 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont

Hagyományos, élesztős pezsgőillat. Kellemesen szénsavas, harmonikusan savas állag. A jellegzetes élesztős és piros gyümölcsös ízeken felül utóízben enyhén komlóra emlékeztető aromát éreztünk.

kreinbacher.JPG

 

 

1. Hungaria Rosé extra dry rosé minőségi pezsgő, egységár: 3 199 Ft/l, Pontszám: 9,0/10 pont

Bársonyos, fűszeres, pirosbogyós-gyümölcsös illat. Frissítően szénsavas, üde fogyasztási élményt nyújtó pezsgő. Harmonikusan száraz és enyhébb savmennyiség. Az ízében erőteljesen éreztük a kirobbanó rosé szőlő és málnás, ribizlis zamatokat.

hungaria.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Hungaria Rosé extra dry rosé minőségi pezsgő az AUCHAN, TESCO, SPAR, INTERSPAR, CBA, Coop, EcoFamily, Metro üzleteiben és a www.pezsgowebshop.hu-n kapható.

pezs2.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
A Monza elleni mérkőzés
venember83 • 2 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
A 2024-es év TOP 25 lemeze
rockstation • 7 nap
A sport az egyik legjobb stresszűző
Kontent • 11 nap
Hancko és Silva a legfőbb célpont a védősorba
venember83 • 4 nap
Cikkek a címlapról
A kőbányai Szent László-szobor rövid története
Egy régi vágy teljesült, amikor 1940. szeptember 22-én, délelőtt 10 órakor felavatták a kőbányai Szent László-szobrot.
„… ügyes ember és ravasz róka”. Lovik Károly és négylábú barátja
Lovik Károly (1874‒1915) nevét a mai olvasó elsősorban talán A kertelő agár és A leányvári boszorkány című regényeinek köszönhetően ismeri, bár a százötven éve született író, újságíró még jónéhány további regényt, illetve elbeszéléskötetet is közrebocsátott. Munkatársa volt a Magyar Hirlapnak, a…
>